dijous, 29 de novembre del 2012

EL PODER DE LA FOTOGRAFIA

En una de les classes amb la Maria Elena vam estar tractant el tema de la composició de les imatges: els enquadres i els angles. Encara que no ho sembli, el pla i l’angle d’una fotografia pot transmetre’ns o indicar-nos una cosa o una altre. 

Per exemple, aquesta és una de les imatges que vaig realitzar per a l’activitat que ens va proposar la Maria Elena:

Home de massapà: pla general - angle contrapicat
Aquesta fotografia de l’home de massapà, està feta des d’un pla general i un angle contrapicat.  Com podem veure, la imatge ens transmet sensació de poder, es veu a la figura gran i poderosa, encara que faci gràcia pel niño. Crec que aquesta fotografia és el clar exemple de com l’angle contrapicat sumat al pla general de la figura transmeten un aire de superioritat. 

Des del meu parer, crec que l’expressivitat que dóna la imatge depèn, i molt, de la seva composició. Amb això vull dir que en funció de com situem la figura de la nostra fotografia, donarà una sensació o un altre (inestabilitat, atracció...) i, fins i tot, podem aconseguir donar més o menys importància a la figura. Per exemple, l’home de massapà si estigués darrere d’un altre objecte no tindria gaire importància, però al estar a prop sí que dóna sensació d’importància.  

Però, dins d’aquesta composició cal tenir en compte els enquadres i els angles de la fotografia, ja que d’ells també derivarà atribuir un significat o un altre a la imatge. Tenim el clar exemple de l’home massapà que, com que l’angle és contrapicat ens dona sensació que la figura és gran important i, per això, té poder. 
Finalment dir que l’activitat pràctica que ens ha proposat la Maria Elena, ens ha ajudat en la interiorització i comprensió de tots els continguts que fan referència a la fotografia. Així doncs, m’ha semblat molt interessant els aprenentatges obtinguts.

Si cliqueu AQUÍ us podreu baixar el document sobre els enquadres i angles que vaig fer a la classe de la Maria Elena, allà podreu veure molts més exemples del poder que té la fotografia. 

divendres, 23 de novembre del 2012

L'AVATAR: EL MEU JO VIRTUAL


Una de les activitats inicials que varem realitzar a les classes de la Maria Elena va ser crear un avatar que ens representés i aquí està la meva creació:
Jo pocoyitzada
Vaig escollir fer-me un Pocoyo perquè em va fer molta gràcia poder "transformar-me" en un personatge molt típic al món infantil. L’avatar el vaig fer amb aspectes físics semblants als meus i amb alguns aspectes que em caracteritzen com a mestra. Per exemple, el somriure que li vaig posar és perquè em considero una persona molt alegre amb els infants i, un altre aspecte és el vestit del meu avatar: una fada, ja que a la vegada que començo a ser més madura no puc evitar treure la meva part més infantil.

Per elaborar aquest avatar vaig fer servir la següent pàgina http://www.pocoyize.com/. En aquest apartat crec que els meus coneixements no han ampliat gaire, ja que des de fa molt que conec diverses pàgines per poder elaborar el meu propi avar. Tot i així crec que és divertit haver començat a fer una activitat així, perquè si volem alfabetitzar als nostres alumnes no estaria malament que comencéssim creant-nos tots uns avatars nostres. La Maria Elena ens l’ha ensenyat com un recurs que també podem aportar per a les nostres classes i, abans, potser no hauria caigut en poder-ho incloure però ara crec que l’avar és un recurs molt simple amb molt bones oportunitats per a l’aprenentatge, ja que no tan sols ens podem identificar amb ell (que ja és molt important), sinó que podem treballar diferents continguts escolars a partir d’ell. 

dijous, 22 de novembre del 2012

ENTORNS VIRTUALS I MITJANS PER A L’ENSENYAMENT I L’APRENENTATGE

Actualment ens trobem dins d’una societat que està envoltada de noves tecnologies i és perquè som en una època on aquestes formen part de molts dels àmbits de la nostra vida quotidiana: la salut, el treball, les relacions interpersonals i, en un àmbit que a mi em pertoca que és l’educació. Es per això que les escoles d’avui en dia compten amb entorns virtuals i mitjans per al procés d’ensenyament - aprenentatge. A les classes de l’Eduard vaig aprendre que tot són noves tecnologies sí, però que hem de distingir entre els entorns i els mitjans. 


Per una banda, els mitjans digitals són, per exemple les pissarres digitals, els softwares lliures, els ordinadors, els canós de projecció i, per altra banda, els entorns virtuals són aplicacions, espais o serveis informàtics per facilitar la comunicació pedagògica entre els participants del procés d’ensenyament i aprenentatge (alumne – professor) en un entorn web. Els entorns virtuals els fem servir a partir de mitjans digitals, és a dir, no podem fer servir l’aplicació JClic sense l’ús d’un ordinador. Per tant, i com acabo d’avançar, alguns dels entorns virtuals que conec perquè hem parlat d’ells durant les classes és el programa JClic, la plataforma Moodel, les Wikis i els Blocs virtuals. 

Nena utilitzant una pissarra digital

Entorn virtual moodle
A la primera imatge veiem una nena utilitzant una pissarra digital, per tant està utilitzant un mitja digital, en canvi, a la segona imatge veiem la plataforma Moodle que és un entorn virtual perquè és una aplicació web.
M’agradaria fer esment del recurs de la pissarra digital com a mètode de treball. Encara que no hagi utilitzat mai aquest recurs penso que és una oportunitat molt bona per apropar als infants a les noves tecnologies, ja que la mestra els pot ensenyar continguts escolars i, després, posar-los en pràctica a través del recurs de la pissarra digital, fomentant en els nens aprenentatges però a la vegada una experimentació amb les TIC com a forma d’enriquiment dels coneixements.

Ara, em centraré més en els entorns virtuals i a continuació adjuntaré un exemple d’una pàgina web d’un Bloc d’una escola, per tal que veiem com es poden elaborar aquests espais virtuals (què, com posar la informació, qui pot escriure...)
A partir de la sessió en què vam parlar sobre els entorns virtuals i dels aprenentatges que anem fent durant altres classes, he après que els entorns virtuals ens permeten augmentar les possibilitats de comunicació didàctica entre els membres de la comunitat educativa, ja que a partir per exemple d’un bloc els pares i els mestres poden estar en constant comunicació o bé, les mestres de cada classe poden conèixer les sessions que fan les altres a les classes. A més, els entorns virtuals també exerceixen una oportunitat per als mestres per poder treballar diferents àrees del currículum amb els infants, no tan sols a partir d’una classe sinó utilitzant recursos informàtics (Els nens i nenes poden treballar un tema a partir de JClic o bé per desenvolupar la seva comunicació digital poden explicar al Bloc què han fe a l’escola). Tot i això, és molt important que els/les mestres es formin en estratègies didàctiques de les TIC per poder donar varietat de recursos als alumnes i poder-los transmetre els nostres coneixements i una actitud oberta cap a l’ús de les noves tecnologies. 

QUÈ ÉS L’ALFABETITZACIÓ DIGITAL ?



Si aquest bloc conté diferents aprenentatges que he adquirit relacionats amb la digitalització, seria interessants que expliqués què entenc per alfabetització digital. 

Bé, com tots sabem l’alfabetització fa referència a l’habilitat de poder comunicar-se, normalment associat al fet de saber llegir o escriure. Per tant, l’alfabetització digital és l’habilitat per poder entendre, analitzar o comunicar-se utilitzant la tecnologia digital. Hem d’evitar que existeixin analfabets digitals, és a dir, persones que no estiguin preparades per desenvolupar-se autònomament en la nova societat de la informació perquè no disposen de coneixements, encara que siguin bàsics, dels recursos digitals. 

Al principi pensem que tots tenim coneixement sobre les eines, programes, dispositius que ens posa a l’abast l’era digital, però cal recordar que fa uns anys aquestes noves tecnologies no eren tan presents a la nostra societat i que molts de nosaltres no vam créixer amb elles. La idea és que hem d’ensenyar als infants, des de ben petits, a utilitzar els recursos tecnològics dels quals disposem com a ajuda als seus aprenentatges. D’aquí a que hem d’alfabetitzar digitalment als nostres petits: els hem d’ensenyar que existeixen unes tecnologies, que vulguin avançar i millorar els coneixements que tinguin sobre aquestes...